Samen werken

De Maartensplaets biedt een rustige, beschermde werkplek. Begeleiding op maat wordt verricht door de inwonende begeleiders en medewerkers. Er zijn mogelijkheden tot het volgen van een stage en er zijn enkele vrijwilligers actief.

Het werk volgt de seizoenen. In de lente, zomer en herfst is er veel werk in de moestuin. In de winter kloven, zagen en stapelen we het kachelhout. Het verzorgen van de dieren vormt een vast onderdeel van het werk. Er zijn paarden, geiten, kippen, loopeenden, konijnen, katten en er zijn twee boerderijhonden.

Elke dag wordt gekeken naar de behoefte van de mensen. In een beschermde omgeving werken ze in de royale werkplaats. De firma Jansen uit Brummen brengt dagelijks tonnen aardappels, bonen, radijzen etc. om door ons gepit/ afgehaald te worden. Deze werkzaamheden vormen een basis van werkzaamheden. Ook worden vele vruchten uit de moestuin verwerkt. Dit is heel divers.
Daarnaast is de mogelijkheid om op een hometrainer te fietsen, graan te maken en worden dagelijks de koffiebonen gemalen voor de koffie.

Het doen van boodschappen is eveneens een onderdeel van de dag. Ook bezoek aan de firma Jansen, de bibliotheek of een andere winkel wordt wekelijks gedaan net als een bezoek aan de biologische winkel in Dieren om groenteafval voor de dieren op te halen.

Zeker 20 jaar kwam een ernstig meervoudig beperkte vrouw op de Maartensplaets. Ze had veel verzorging en verpleging nodig. Daardoor was zij volledig afhankelijk van de mensen die om haar heen staan. Ze had haar eigen verzorgkamer die in het verlengde van de werkplaats ligt. Al naar haar behoefte kon ze zich afzonderen. Ze had haar eigen programma wat geheel afhankelijk was van hoe het op dat moment met haar ging. Het kon dat ze buiten in de tuin werkt, iets oogsten, wandelen, of zich terugtrok in de verzorgingskamer. Daar kon voorgelezen worden, er werd voor haar gezongen, eens per week had ze euritmie. In haar relatie tot de medewerker was er gelijkwaardigheid. Ze beleven samen de dag en trokken samen op. Het sociale gebeuren in de werkplaats was belangrijk om aan deel te nemen. In januari 2021 is deze mevrouw helaas overleden, In de tuin is een gedenkplek voor haar gemaakt.

.